Ambitieuze doelen met voldoende twijfel

Na mijn persoonlijke record (PR) op de halve marathon van Egmond stonden alle seinen op groen om ook een PR tijdens de marathon van Rotterdam te lopen. Met een eindtijd van 1u44 op de halve moet je 3u39 kunnen lopen op de hele marathon. (http://www.chatnrun.nl/calculator/calc/rp.php ) Ik wilde “slechts” 3u49 lopen. En ik had vanaf januari nog drie maanden tot de marathon van Rotterdam. Eenvoudig toch?

Het feit dat ik dacht dat ik dat PR wel even zou halen deed wat met mijn mindset en daarmee met de discipline en voorbereiding. Ik liet kleine steekjes vallen. Soms een lange duurloop minder. “Ach die ene duurloop maakt het verschil niet….” Ik kwam een kilootje aan “ach die ene kilo “. Ik nam wat vaker een wijntje en ik ging snel nog even een weekend toerskiën 2 weken voor de wedstrijd. “wel pittig maar dat moet mijn lichaam aankunnen…”

Vaarwel record

Op de wedstrijddag begin april werd het ook nog eens ruim 21 graden. Maar ik was er van overtuigd dat deze hitte voor mij geen probleem zou zijn. Ik ging van start en door de enthousiaste menigte, het lekkere weer en Lee Towers bij het startschot :-) ging ik hard van start, 5 min/km terwijl mijn schema 5.20 / km was. Maar mijn hartslag bleef redelijk onder controle (150) dus dat ging prima. De halve marathon passeerde ik in 1u50, precies op schema. Dacht ik…. Na 30km kwamen er 2 mannen met een hamer en liepen mijn km tijden hard op tot boven de 6 min. Vaarwel record! Finishtijd 3u56. Daar was ik 3 jaar geleden in Berlijn zo blij mee als een kind maar nu niet meer!

Ambitieuze doelen die zorgen voor voldoende twijfel

De grootste fout was te denken dat ik het makkelijk zou gaan halen. Dan ga je op diverse, op zichzelf kleine, punten verslappen. En vele kleine punten maakt het verschil tussen wel of niet een PR. Je ziet de echte topsporters ook altijd twijfelen. Ben ik te vroeg in vorm, wat doet de concurrentie, heb ik het beste materiaal. Gezonde twijfel is goed. Dat houdt je scherp. Wat zou er gebeurd zijn als ik mijn doel op 3u30 had gezet? Die had ik waarschijnlijk niet gehaald. Maar die 3u49 zou nu zeker achter mijn naam staan!

Mijn volgende doel is 100km op 21 oktober. En geloof me dit doel is ambitieus genoeg voor meer dan voldoende twijfel om scherp te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>