Negatieve split

In hardlooptermen betekent een negatieve split dat je de tweede helft van de race sneller loopt dan de eerste. Niet veel (amateur) sporters zijn daartoe in staat omdat de meeste te snel van start gaan. We kennen allemaal de beelden van lopers of schaatsers die in het laatste deel kapot gaan. Voor een negatieve split zijn twee zaken belangrijk. Je krachten verdelen en wilskracht.

Voor marathonlopers is het cruciaal om rustig te beginnen (niet te rustig) om daardoor uiteindelijk sneller aan de finish te komen. Na 5 km begin ik daarom al met het nemen van gels en sportdrank terwijl ik er eigenlijk nog geen behoefte aan hebt. Ik loop ontspannen en geniet van de omgeving en het publiek. Ik probeer me niet op te laten jutten door medelopers die harder gaan. Lastig! Alles om voldoende energie over te houden voor de laatste 10 km, want daar maak je het verschil.

Daarnaast speelt de mentale kracht, het doorzettingsvermogen, een grote rol. Want als je een mooie eindtijd wilt neerzetten verg je het uiterste van je lichaam en gaat het sowieso pijn doen. Als je je krachten goed verdeeld hebt kun je daarna met wilskracht de optimale prestatie uit je lichaam persen voor die toptijd.

Ik spreek per jaar zo’n honderd ondernemers en directies die bezig zijn om een mooi bedrijf op te bouwen. Niet iedereen denkt vooraf na over het laatste stuk, de finish en gewenste eindtijd. Kies je voor een positieve of een negatieve split? Loop je de wedstrijd rustig uit omdat je je kruid verschoten hebt of omdat het zo wel goed is? Of ben je zuinig met je energie, je mensen en je kapitaal en wil je per se die topprestatie? Heb je de wilskracht om te versnellen ook al is het niet altijd even makkelijk? Beide is prima, als je maar geniet van de wedstrijd. Maar ik weet wel welke split ik kies.