Voorkom symptoombestrijding

Na 5 marathons wilde ik de lat nog wat hoger leggen. Ik besloot ultra afstanden te gaan lopen. Wedstrijden van van 55 tot 100km op een dag. Dat vergt een intensieve voorbereiding. Er moet harder en vooral langer getraind worden. Dat betekent dus een aanzienlijke belasting voor je pezen, spieren en gewrichten met af en toe wat blessures.
Degenen onder jullie die ook hardlopen kennen ze wel: lies, scheenbenen, heup (SI gewricht), knieën, achillespees etc. Gelukkig heb ik twee geweldige specialisten die mij ondersteunen. Willem Pinksterboer als specialist op gebied van acupunctuur en Oosterse geneeswijzen en Ed Barnhoorn specialist in “Applied Kinesiology” en “Neuro Structural Integration Technique”. Vergeet de termen, het gaat erom dat beiden voor preventie en genezing naar het totale plaatje kijken. Dit in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde. Bij last van je heup krijg je daar vaak een pijnstiller en de opdracht rustig aan te doen. Symptoomberstrijding.
Ik geloof meer in deze integrale benadering. Heupklachten kunnen voortkomen uit een scheve ruggenwervel of losse kaak, verkeerde schoenen of zelfs verkeerd eten. En stijve spieren kunnen worden veroorzaakt door het disfunctioneren van bepaalde organen of energiebanen, tekort rust of een tekort aan magnesium. Vaak een combinatie van factoren. Ik heb zelf diverse wonderbaarlijke voorbeelden hiervan meegemaakt.
Ook hier vind ik het weer interessant om een vergelijk te maken met ondernemen. Een topprestatie vergt veel van je organisatie. Bij problemen(blessures) moet er naar het totale plaatje gekeken worden. Het makkelijkst is symptoombestrijding. Te weinig verkoop betekentmeer of andere accountmanagers en een verkooptraining. Te weinig winst resulteert in het snijden in de kosten of verhogen van de marges. Bij veel verloop wordt een andere HR manager of een extra recruiter aangenomen.

Goede ondernemers kijken naar de gehele organisatie en de omgevingsfactoren. Naar de harde cijfers en cultuuraspecten. Achterblijvende omzetten kunnen worden veroorzaakt door veranderende technieken of wetgeving, een slechte kwaliteitscontrole bij productie, een ICT manager die niet alle mogelijkheden benut of door een afwachtende bedrijfscultuur met een “cover your ass” mentaliteit.

Dus ook als je externe adviseurs inschakelt kies dan partijen die dat overzicht hebben en niet de symptoombestrijders. Goede adviseurs leggen de juiste en soms onverwachte verbanden.

De bestsellers Businessmodel Generation en Scaling Up vind ik praktische handleidingen voor een integrale analyse en praktische aanpak. En mijn oude liefde www.canvasscompany.nl adviseert je over een integrale salesaanpak

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.