Leuk? Ja omdat het niet altijd leuk is

In oktober dit jaar loop ik mijn eerste 100km wedstrijd. Waarom? Wat beweegt je? zijn de meest gehoorde vragen. Begrijpelijk, want de maanden voor de wedstrijd is het tachtig kilometer per week trainen, ’s morgens vroeg om zes uur of ’s avonds om acht uur als de kids op bed liggen. Ook de weekends moeten er aan geloven.

Die chocoladereep bij het tankstation laten liggen, quinoa met noten eten in plaats van die uitsmijter spek en vroeg naar bed in plaats van Netflix. Als je dit zo leest, lijkt het wel een “strafkamp”. Maar juist omdat het niet altijd makkelijk is, omdat het discipline en doorzettingsvermogen vergt en omdat het een beetje dwaas is, geeft het mij zoveel energie en voldoening. Net als ondernemen!

Goede ondernemers hebben ook ambitieuze en in de ogen van anderen soms dwaze doelen en plannen. En het zit natuurlijk ook wel eens tegen onderweg. Zo laat ongetwijfeld de ICT je weleens in de steek, annuleert een grote klant de order, komt er een succesvolle concurrent op, is je cashflow tijdelijk niet voldoende om te investeren of gaat je beste verkoper er vandoor samen met je CFO. Maar laatst vroeg een vriend mij om een voorbeeld waarom ondernemen nu zo leuk is. Toen dacht ik als eerste aan dit soort problemen, de bijkomende frustraties en zorgen, maar vooral aan de energieboost die je krijgt als het lukt de problemen weer op te lossen. Dus waarom is ondernemen leuk? Omdat het niet altijd leuk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>